stilte en het brein

Volgens wetenschap is stilte van levensbelang voor ons brein

De feiten: uit onderzoek blijkt dat overmatig omgevingslawaai niet alleen je levenskwaliteit en cognitieve functioneren omlaag brengt, maar ook je levensduur verkort. Het goede nieuws is dat je tijd doorbrengen in stilte het tegenovergestelde effect kan hebben.

Als je zoals de gemiddelde persoon bent, dan word je wakker van het geluid van een alarm. Dat alarm stuurt je naar de badkamer, waar je jezelf snel voorbereid op je werkdag. Als je de tijd hebt, dan eet je misschien nog wat voordat je in je auto springt om naar muziek of de radio te luisteren, op weg naar je werk.

En zodra je daar bent, is het één en al mensen, klanten, collega’s, auto’s, vrachtwagens, vliegtuigen, grasmaaiers, bouw, telefoongesprekken en taken. 8 uur lang. Deze geluiden die de meeste van ons in overvloed ervaren, brengen ons lichaam in een staat van stress. Daarmee vermindert onze levenskwaliteit en kan het onze levensduur verkorten. Stilte, aan de andere kant, kan enorme voordelen hebben. Maar laten we eerst kijken naar de schade van lawaai voordat we kijken naar de voordelen van stilte.

En nog voordat we beginnen, wil ik graag opmerken dat het Engelse ‘noise’ komt van het Latijn ‘nausea’ of ‘noxia’, wat zoveel betekent als ‘zeeziek’, ‘ziekte’, ‘smart’, ‘schade’ of ‘letsel’. Komt het dan nog als verrassing dat ‘noise’ niet goed voor ons is?

Met deze introductie begint het artikel van Esther Wagelaar-Wolterink op LinkedIn.

Die voordelen van stilte ervaar ik keer op keer en deel ik graag met je in mijn programma’s en zeker ook in de retraite in Spanje

Lees het volledige artikel van Esther hier

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *